Pinserella's Kääpiöpinserit

Speedy

(Kuvat © J. Tammiala)

virallinen nimi / official name: Pinserella's Priamos
tittelit / titles:LTE 190 pistettä, SUOMEN MUOTOVALIO (FIN CH), FINNSIEGER (FINNSG)
kutsumanimi / calling name: "Speedy"
rotu / breed: kääpiöpinseri / miniature pinscher
sukupuoli / gender: uros / male
syntynyt / born: 8.11.2000
emä / dam: Pinserella's Minilyn
isä / sire: Bonzer's Just A Gigolo
rekisterinumero / registernumber: FIN 10250/01
terveys / health: terveystutkittu / health examined (polvet terveet (0/0) / knees healthy, silmät terveet (0/0) / eyes healthy 12.5s.05), epilepsia ja poistettu jalostuskŠytšstŠ koska periyttŠŠ epilepsiaa, muutoin perusterve
sukutaulu / pedigree: sukutaulu
pentuesisarukset / littermates: Poseidon, Peter Pan, Penelope, Pegasos
lajit / sports: agility (luokka mini-3), näyttelyt, toko / agility, dog shows, obedience
luonne / temeprament: testatusti hyväluonteinen, Luonnetesti suoritettu hyväksytysti huimalla 190 pisteen tuloksella / temperament tested and proven excellent with 190 points
muuta / else: kastroitu / neutered

Speedyn perheeseen kuuluvat kääpiöpinserit Daisy (Pinserella's Mustikka) ja Vincent (Pinserella's Vincent) sekä aiemmin myös russeli Woody, degut, marsut, kalat sekä tietenkin katraan omistajat Miia & Toni - kiitos heille Speedyn saamasta hyvästä huolenpidosta ja aktiivisesta ja menestyksekkäästä harrastamisesta koirien kanssa!

Speedy on korkeasti palkittu niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin näyttelyissä, saavutuksina useita Rotunsa Paras-tuloksia sekä CACIB. Speedy savutti kaksi ensimmäistä SERTiään heti kahdessa ensimmäisessä junioriluokan näyttelyssään 9 kk iässä, ja kolmas SERT, Suomen Muotovalion arvo ja ensimmäinen CACIB tulivat heti ensimmäisessä näyttelyssä vähimmäisiän tultua täyteen. Agilityssa menestyksekkäästi kilpaileva Speedy on noussut vauhdilla agilityn korkeimpaan, eli kolmosluokkaan, ja saavuttanut sielläkin jo hienoja 0-tuloksia.

Esittely

(© M.Anttila):

Speedy on kääpiöpinseripoika, joka saapui meille juuri uudenvuoden ilotulitusten vaimetessa, tuoden mukanaan uuden vuoden ja uudet kujeet. Speedy syntyi 8.11.2000 neljä sisarusta seuranaan.

Speedyn meille tulo oli ehkä jopa kohtalon johdatusta, ainakin niin haluan uskoa. Jackrusselinterrierillemme Woodylle kaveria miettiessämme kääpiöpinseri ei ollut ensimmäinen harkinnan kohde eikä ihan toinenkaan. Mietimme vaihtoehtoja laidasta laitaan alkaen tanskandogista päätyen lopulta täysin sattuman kautta kääpiöpinseriin: Olimme hakemassa Woodylle ruokaa eläinkaupasta ja totta kai menin katsomaan ilmoitustaululta löytyykö sieltä kiinnostavia pentuilmoituksia. Löytyihän sieltä, tanskandoggi- ja kääpiöpinseri-pentueet. Viimeksi mainituista en tiennyt mitään, mutta otin kuitenkin yhteystiedot ylös ja päätin soittaa ja kysyä vähän lisää rodusta. Kiinnostus heräsi. Kun pääsimme pentuja ja emää katsomaan, oli päätös selvä: Meille tulee kääpiöpinseri!

Pentua miettiessämme teki Speedy päätöksen puolestamme, hän valitsi meidät. Aina kun kävimme pentuja katsomassa juoksi Speedy ensimmäisenä luoksemme ja myös jäi siihen hellittäväksi.

Speedy on minulle elämäni koira.

Speedy Pääerikoisnäyttelyssä 2004 (Kuvaa klikkaamalla sen saa näkyviin suurempana, kuvasta kiitos Sannille!)

Speedyn kanssa olemme kiertäneet näyttelyitä jo jonkin verran ja joka kerta kun näyttelyremmi otetaan esiin, on vieressä innokas koira. Kehässä saa esiintyä ja makupaloja, mikäs sen parempaa - ja joku saattaa vielä valokuvatakin meidän linssiludettamme ;)! Meiltä löytyykin lukemattomia lähiotoksia kääpiöpinserin nenästä - kun kamera otetaan esiin on Speedy ensimmäisenä esittelemässä uljasta muotoaan kameralle. Muiden kuin hänen kuvaaminen on Speedyn mielestä turhaa!

Speedy on myös päässyt kokemaan isäksi tulemisen riemun, ja hänellä on kaksi ihastuttavaa pentuetta. Greatman´s ja Pinserella´s kenneliin syntyneet jälkeläiset ovat jo seuranneet isänsä tassunjäljissä näyttelykehiin ja agilitykentille. Nykyään Speedy on jo kastroitu.

Agility-kentän Speedy tunnistaa jo kaukaa, vaikka ajaisin muuten vaan vahingossa ohi! Speedyn kanssa on ollut uskomattoman helppo aloittaa agility. Tunnollisena oppilaana Speedy oppi esteet ja käskyt hyvin nopeasti ja tekee juuri niin, kuin ohjataan. Toinen asia on miten ohjataan, mihin ja mitkä käskyt annetaan milloinkin - selvästi vaikeampi laji ohjaajalle kuin koiralle ;).

Agilityn Speedyn kanssa aloitimme syksyllä 2001 ja kisaamisen 2.3.2003 Turussa. Nollat tulivat kaikki saman viikon aikana ensimmäinen Turussa 14.5 Jari Suomisen radalta ja seuraavat nollat Raumalla 17.5 Kari Jalosen radoilta.

Kakkosista kolmosiin nousu nollat tulivat 16.10.2003 Markku Vuorisen radalta sijalla 1 ohjaajana Johanna Tammiala, 11.4.2004 Johanna Syväjärven radalta sijalla 1 26.5.2004 Markku Vuoriselta sijalla 1.

Tästä haluan kiittää. Erityisen isot kiitokset Johannalle, Anne-Maijalle ja Ilkalle hyvistä neuvoista ja opeista sekä kärsivällisyydestä, teidän ansiosta olen nyt tässä, samoin kiitos kaikille muille meitä opastaneille.

Lisäksi suuri kiitos Johannalle ja Tarjalle aivan upeasta ja ihanasta koirasta. Parempaa koiraa ei voisi tumpelo agi-ohjaaja toivoa :). Vielä kerran kiitos JOHANNA ensimmäisestä nollasta kakkosissa jonka teit koiralla jota et ollut ennen ohjannut ainoastaan treenejämme seurannut ja kouluttanut.

Lisäksi viimeisenä muttei vähäisempänä kiitoksen ansaitsee Speedy, joka on uskollisena seurannut minua agility radalla kerta toisensa jälkeen ja korjannut virheeni parhaansa mukaan - onneksi koirat eivät osaa puhua! ;)

Speedylle sattui onnettomuus loppuvuonna-04 agilitykentällä. Speedy tippui keinu-esteeltä niin rajusti että häneltä lohkesi P3 hammas, Speedy piti kantaa hallista ulos kun jalat eivät kantaneet. Tämän jälkeen on ongelmia riittänyt myöhemmin saman onnettomuuden seurauksena Speedyn kulmahammas katkesi (kummatkin hampaat on poistettu). Lisäksi olen käyttänyt Speedyä osteopaatilla joka heti alussa löysi pahat jumit vasemmalta edestä (puoli minkä Speedy löi keinuun) ja oikealta takaa. Sain Speedylle kuntoutusohjeet joiden avulla hän tulikin kuntoon. Jumit olivat kuitenkin viime käynnillä palanneet ja tulimme osteopaatin kanssa siihen tulokseen että Speedy on agitauolla ainakin kevääseen-07, todennäköistä on ettei Speedy palaa agikentille enää lainkaan.

Speedy on myös onnetomuuden jälkeen saanut joitakin epileptisiä kohtauksia, kohtaukset ovat olleet helppoja, eivät ole haitanneet harrastuksia tai normaalielämää, eivätkä vaadi lääkitystä. Kääpiöpinsereillä suoritetaan tällä hetkellä tukimusta jossa yritetään löytää epilepsiageeni, myös Speedy on mukana tässä tutkimuksessa. Muuten Speedy on ollut erittäin terve ja tervevaistoinen koira.

-Miia ja Speedy-

Muutamia näyttelysaavutuksia

 • 22.8.2004 Parainen, tuomari Leni Nousiainen: ERI 1, Paras Uros, VSP
 • Espoo ISPU-erikoisnäyttely 13.6.2004: ERI 1, Paras Uros-2
 • Harjavalta 6.6.2004: ERI 1, Paras Uros-3
 • Turku kansainvälinen näyttely 24.1.2004: ERI
 • Helsinki kansainvälinen näyttely 7.12.2003, tuomari Gunnel Holm: ERI
 • Tampere 28.9.2003, erikoistuomari Peter Schön, Saksa: VAL ERI1, Paras Uros, ROP, FinnSieger
 • Aura 16.8.2003: VAL ERI1, Paras Uros, VSP
 • Vuoden Kääpiöpinseri-uros 2002 3
 • Raisio 11.8.2002: SA, Paras Uros, ROP
 • Loimaa 30.6.2002: SA, Paras Uros, ROP
 • Espoo Erikoisnäyttely 8.6.2002: SA, Paras Uros-2
 • Tampere KV 16.3.2002: SA, SERT, FIN MVA, CACIB, ROP
 • Porvoo 9.8.2001: 1/1, SA, PU-3
 • Tuusula 8.8.2001: 1/1, SA, PU-1, SERT, VSP
 • Tallinna kansainvälinen näyttely 25.8.2001: SA, PU-2
 • Turku 11.8.2001: 1/1, SA, PU-2, SERT
 • Forssa 21.7.2001: 1, KP, ROP-pentu
 • Salo 13.5.2001: KP, ROP-pentu, RYP-4

(Kuva Zorina N.)

Muutamia agilitysaavutuksia

 • 9.10.2005 Piirinmestaruuskilpailu 3-luokka: tulos 0, SM-0
 • 22.8.2005 3-luokka: tulos 0, sij. 4. SM-0
 • 6.8.2005 Tuusula ev. rotumestaruus: tulos 0, sij 2. Kääpiöpinsereiden SM-2
 • 1.8.2004 III-luokka: tulos 0
 • 5.6.2004 III-luokka: tulos 0, sij. 5., SM-0
 • 26.5.2004 agility II-luokka: tulos 0, sijoitus 1. KUMA, SERT, nousu III-luokkaan
 • 12.4.2004 agility II-luokka: tulos 5, sijoitus 2.
 • 11.4.2004 agility II-luokka: tulos 0, sijoitus 1. KUMA
 • 16.10.2003 agility II-luokka: tulos 0, sijoitus 1. KUMA
 • 14.9.2003 agility II-luokka: tulos 5, sijoitus 3.
 • 17.5.2003 kisa 2 agility I-luokka: tulos 0, sijoitus 1, KUMA, SERTI, nousu II-luokkaan
 • 17.5.2003 kisa 1 agility I-luokka: tulos 0, sijoitus 2, KUMA
 • 14.5.2003 agility I-luokka: tulos 0, sijoitus 1, KUMA
 • 7.10.2002 agility mölli-luokka: tulos 5, sijoitus 1.
 • 6.7.2002 Agi-rotu kilpailevien joukkueet: Pinserella's-joukkue, sijoitus 8.

Muutamia arvosteluja

13. 06. 04 Espoo, ISPU-Show, erikoistuomari Wera Hübenthal, Norja: "Utmärkt typ, mycket vackert huvud och uttryck, utmärkt hals och överlinje, välutvecklad kropp, god benstämme, välvinklad, rör sig mycket väl, utmärkt päls, färg, temperament."
Käännös: Erinomainen tyyppi, erittäin kaunis pää ja ilme, erinomainen kaula ja ylälinja, hyvinkehittynyt runko, hyvä luustonvahvuus, hyvin kulmautunut, liikkuu erittäin hyvin, erinomainen turkki, väri, temperamentti

28.9.2003 Tampere, erikoistuomari Peter Schön, Saksa: "2½ Jahre, roter Rüde. Obere Grenze. Korrekte Kopflinien. Grosse Stehohren. Scherengebiss. Schöne Ober- u. Unterlinie. Korrekte Winkelungen. Frei in der Bewegung. Vorzügliches Wesen"
Käännös: 2½ vuotta, punainen uros. Ylärajalla. Oikeanlaiset pään linjat. Isot pystykorvat. Leikkaava purenta. Kaunis ylä- ja alalinja. Oikeanlaiset kulmaukset. Vapaat liikkeet. Erinomainen luonne

11.8.2002 Turku, erikoistuomari Walter Schicker, Saksa: "Kräftig, starke Knochen, typischer Kopf mit Schere. Dunkelbraune Augen, schöne Halslinie, passende Winkelungen, kräftige rote Farbe, korrekte Bewegung"
Käännös: Vahva, vankka luusto, tyypillinen pää jossa saksipurenta. Tummanruskeat silmät, kaunis kaulalinja, sopivat kulmaukset, vahva punainen väri, oikeanlaiset liikkeet.

Tampere 16.03.2002, Margit Brenner, Itävalta: "Schöner Kopf m. korrekten Ohren. Sehr schöne obere Linie. Gute Brust. Korrekt gewinkelt, Gute Bewegung.
Käännös: Kaunis pää jossa oikeanlaiset korvat. Erittäin kaunis ylälinja. Hyvä rintakehä. Oikein kulmautunut. Hyvät liikkeet.

Kansainvälinen näyttely, Tallinna 25.8.2001, R. Malo: "Attractive dog, excellent coat condition, good expression, excellent chest, correct topline, balanced angulations"
Käännös: Miellyttävä koira, erinomainen turkin kunto, hyvä ilme, erinomainen rintakehä, oikeanlainen ylälinja, tasapainoiset kulmaukset.

Kansainvälinen näyttely, Pori 29.7.2001, Janiki Steinbock, Israel: "Urospentu jolla hyvä pää, purenta, ilme ja korvien asento. Hyvä ylälinja, kulmaukset ja mittasuhteet. Liikkuu hyvin."

Forssa 21.7.2001, kaikkien rotujen näyttely, Folke Isaksson, Tanska: "Erittäin hieno pää, erinomainen selkä, hyvin kehittynyt runko. Hienot kulmaukset ja erittäin hienot liikkeet. Tarvitsee vielä kehäharjoittelua."

Salo 13.5.2001 pentunäyttely, Marja Kurittu: "Sopusuhtainen kaunispäinen uros, jolla hyvät korvat, silmät ja purenta. Ikäisekseen erinomainen kaula, etuosa ja runko. Hyvin kulmautunut edestä ja takaa. Kaunis punainen väri. ERINOMAINEN luonne."

Turussa agilitykisoissa 1.8.2004 Miia ja Speedy suorittavat rataa tarkasti...

... vielä viimeinen kontakti huolella, ja virheettömällä tuloksella 3-luokan radalta maaliin!