Kääpiöpinseri Pinserella's Cedric

virallinen nimi / official name: Pinserella's Cedric
tittelit / titles: BH TK1
näyttelytulos / conformation: Serti / CC
tottelevaisuuskoe / obedience: 1. palkinto / 1. prize
kutsumanimi / calling name: "Cedric"
rotu / breed: kääpiöpinseri / miniature pinscher
sukupuoli / gender: uros / dog
omistaja / owner: Johanna Tammiala
syntynyt / born: 28.7.2004
rekisterinumero / register number: FIN45913/04
terveys / health: terveystutkittu / health examined: polvet terveet 12.5.05, silmät terveet 12.5.05, terveet/tulkinnanvaraiset 9.6.2007. Yleisterveys: erinomainen
purenta / bite: oikeanlainen leikkaava purenta, ei hammaspuutoksia / correct full scissor bite
korkeus / height: n. 30-31,5cm (näyttelyissä useiden eri tuomareiden mittaamana)
emä / dam: FIN MVA EST MVA FINNSIEGER ISPU-SIEGER Pinserella's Mustiina
isä / sire: Bonzer's Rainman
jalostukseen / for breeding: Cedricillä on nyt riittävästi jälkeläisiä Suomessa, eikä sitä anneta enää jalostuskäyttöön ns. matadorijalostuksen välttämiseksi. Noudatamme tältäkin osin Suomen Kääpiöpinserit ry:n jalostussuosituksia, joita olen itse ollut jalostustoimikunnassa mukana laatimassa. Seuraamme mielenkiinnolla, mitä Cedricin jälkeläisistä eri puolilla maailmaa kehittyy. Kasvattajat ovat kiitelleet erityisesti Cedricin jälkeläisten ihania, oppivaisia ja avoimia luonteita, lisäksi Cedric näyttää periyttäneen vahvasti kaunista päätään ja vahvaa luustoaan. Olemme erittäin iloisia siitä, että Cedric on tässä vaiheessa osoittautunut hyväksi periyttäjäksi eri narttulinjojen kanssa :). Cedric on näin ollen kastroitu.
jälkeläiset / offspring: Pinserella's Petronella, Petunia, Peppino, Pippin ja Pernilla, Pinserella's Kultakutri, Kultahippu, Kullannuppu, Kullanmuru, Kultapoju. Cedricin muut jälkeläiset ovat kennel Cherryfellow's W- ja U-pentue, Hanna Jaakkosen M-pentue, kennel Shoo Bee Doo E-pentue, Serituulen G-pentue, sekä Venäjälle kennel Joker Show B-pentue
sukutaulu / pedigree: sukutaulu / pedigree
kennelliiton tietokannassa / pedigree database: sukutaulu ja muut tiedot / pedigree and other information
sukusiitosprosentti / inbreeding coefficient: 01,66% (8:n sukupolven mukaan Kennelliiton tietokannasta, alle rodun keskiarvon / from the Finnish Kennelclub database with 8 generations, below finnish breed average)
muuta / else: kastroitu / neutered
lajit / hobbies: näyttelyt, toko, BH / conformation, obedience, BH

Kuvassa oikealla: Vuoden 2005 Pääerikoisnäyttelyn Best In Show -pari 2: poika Pinserella's Cedric vasemmalla, emä Pinserella's Mustiina oikealla, esittäjänä kaksikon kasvattaja Johanna Tammiala (kuva ©K.Nieminen)

Muutamia näyttelytuloksia

  • 13.8.2006 Raisio, tuomari Helge Lie, Norja: ERI 1, PARAS UROS 2, SERT, ROP-ryhmä
  • 2.7.2006 Ulvila, tuomari Marija Kavcic, Slovenia: ERI 1, VA-SERT, ROP-ryhmä
  • 20.1.2006 Turku KV, tuomari Patric Ragnarson, Ruotsi: EH2
  • 30.7.2005 Pori KV, tuomari Marja Talvitie: ERI2
  • 11.6.2005 Hyvinkää pääerikoisnäyttely, tuomari Göran Åkesson: parikilpailuluokka / pairclass BIS-2
  • 11.6.2005 Hyvinkää pääerikoisnäyttely, tuomari Göran Åkesson: ERI2
  • 8.5.2005 Harjavalta, tuomari Blaz Kavcic, Slovenia: ERI1, PU-3

Koetulokset

  • 12.8.2006 Tottelevaisuuskoe, Turku, : 173p, 1. palkinto, 1. sija
  • 6.8.2006 Tottelevaisuuskoe, Turku, tuomari Tiina Heino: 147p, 2. palkinto, 4. sija
  • 29.7.2006 Palveluskoirien Käyttäytymiskoe, Huittinen, tuomari Pirjo Kylänpää: BH, PAKK1

Cedricin tarina

Cedric on se uroskoira, jota minulle ei koskaan pitänyt tulla. Tämä pentue oli tarkan harkinnan ja pitkän tähtäimen suunnittelun tulosta, ja olin aikeissa pitää itselleni tästä pentueesta narttupennun. Misty synnytti kuitenkin pelkkiä poikia, eikä minulle aluksi juolahtanut mieleenkään ottaa narttukoirien kaveriksi urospentua... Alusta alkaen kuitenkin huomasin katseeni hakeutuvan yhä uudestaan ja uudestaan pentulaatikkoon yhden tietyn pennun luo. Tämän pikkumiehen erinomaiset mittasuhteet ja luusto sekä erityisen tiheä turkki viehättivät silmääni heti ensimetreillä, joten jo silloin oli selvää, että tätä pentua en voisi mistään hinnasta myydä, vaan korkeintaan antaa sijoitukseen. Cedric sai muuten nimensä juuri ennennäkemättömän erityislaatuisen karvansa ansiosta, sillä tämä samettiturkkinen kaveri nimettiin eräässä Muumikirjassa esiintyvän Samettikoira Setrikin mukaan.

Pentujen varttuessa Cedric erottui yhä enemmän edukseen. Kun päivittäin käsittelin ja tarkkailin pentuja, mieleeni hiipi yhä uudelleen ajatusleikki, että jos jonkun pennun tästä pentueesta pitäisin itse, se olisi tuo... Vaikka kaikki viisi poikaa oli ulkomuodollisesti erittäin lupaavia, ja luonteeltaan ihastuttavan avoimia ja rohkeita, ihastuin erityisesti Cedricin erinomaiseen luonteeseen. Harvoin olen nähnyt noin pientä pentua, jossa yhdistyvät temperamentti ja rohkeus maltilliseen, hyvähermoiseen tasapainoisuuteen! Cedric vaikutti myös erityisen älykkäältä pennulta, jolta löytyi rutkasti ongelmanratkaisukykyä - ominaisuuksia, joita harrastusten parissa oppii arvostamaan suuresti. Pentutestit vahvistivat käsitystäni näistä pennuista, ja vaikka pentue olikin niin tasalaatuisen hyvä, että olisin voinut ilomielin pitää minkä tahansa noista pojista, niin Cedricissä oli sitä jotain, minkä takia siitä ei yksinkertaisesti voinut luopua :).

Kuvassa Pinserella's Cedric ravaamassa maatavoittavalla askeleellaan palkintosijoille, kuvasta kiitos Katjalle

Sittemmin Cedricistä kehkeytyikin minun unelmakoirani: erittäin nopea oppimaan, leikkisä ja vietikäs ( pallohullu mikä pallohullu ;) ), erittäin rohkea, silti tasapainoinen ja hiljainen kääpiöpinseri. Ennen kaikkea Cedric on suorastaan epätyypillisen avoin ja ihmisystävällinen rotunsa edustaja, jonka mielestä jokaista naapuria, näyttelytuomaria ja miksei vaikka ventovierasta vastaantulijaakin pitäisi pussata. Myös muiden koirien kanssa Cedricillä on erinomaiset sosiaalisen kanssakäymisen taidot käytössään. Harrastuspuolella tätä poikaa on helppo motivoida, sillä palkaksi kelpaavat pallo, solmunaru, taskun pohjalta kaivettu kuivanappula, polulta poimittu käpy tai pelkkä iloinen kehukin! Cedric on myös iloinen pieni reissumies, joka makoilee tuntitolkulla tyynen rauhallisesti niin auton jalkatilassa kuin linjurin lattiallakin, eikä anna keskustan ihmisvilinän tai kauppahallien hälinän häiritä itseään. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan Cedricissä yhdistyy nopeus ja ketteryys, mitkä tekevät hänestä väsymättömän ja vauhdikkaan lenkki- ja harrastuskaverin. Cedric on jokaisessa näyttelyssään saanut vähintään laatupalkinnon "erittäin hyvä" ellei "erinomainen", ja näin ollen todettu monen eri tuomarin, myös useamman erikoistuomarin, toimesta jalostukseen sopivaksi. Jokaisessa näyttelyssä tuomarit ovat muuten erityisesti maininneet Cedricin erinomaisesta luonteesta :)... Cedric onkin äidin oma pusupoika, meidän pieni suuri mies :).

Tällä suloisella pikkumiehellä ei ollut kuitenkaan aina onni myötä. 4 kk:n iässä epäonninen ja uhkarohkea hyppy kesken iloisen leikin johti koiran vasemman takajalan murtumiseen polven alapuolelta. Koska murtuma oli pahasti repeytynyt ja koira kiihkeimmässä kasvuvaiheessa, eläinlääkärit ennustivat, ettei siitä enää jalkaa tulisi. Päätin kuitenkin, että periksi ei anneta. Cedric joutui leikkaukseen, jossa kuitenkin eläinlääkäri joutui toteamaan, että murtumakohdan vakavien vaurioiden takia mitään ei ollut tehtävissä. Pentuparka joutui 2 kuukautta pitämään kipsiä ja olemaan pienessä pentuaitauksessa lähes liikkumatta sekä tekemään tarpeensa sanomalehdelle, jottei jalkaan kohdistuisi enää yhtään rasitusta. Lelut ja puruluut joudiin ottamaan pennulta pois, sillä touhukas pieni kaveri ei itse tietenkään yhtään ymmärtänyt, että jalkaa pitäisi varoa ja siksi ottaa rauhallisesti. Myös muiden koirien läsnäolo samassa huoneessa aiheutti tietenkin sen, että Cedric yritti leikityttää kavereita aidan läpi, joten nämäkin oli pakko häätää. Lisäksi pennulle oli laitettava kauluri ja kuonokoppa aina siksi aikaa, kun kukaan ei kerinnyt vahtimaan sitä, sillä Cedric onnistui kaksi kertaa vetäisemään kipsin irti jalastaan kun omistajan silmä hetkeksi vältti :o... Tänä aikana ehti monta kertaa iskeä epätoivo ja tulla suru puseroon: mitä, jos koiran kaikki kärsimykset ovatkin turhia, ja se jää kuitenkin loppuiäkseen liikuntakyvyttömäksi raajarikoksi :( ? Vaikka koiran jalka paranisikin, mitä tuo monen kuukauden liikkumattomuus ja virikkeettömyys yksin pienessä aitauksessa tekisi kasvavan koiran fysiikalle, saati mielenterveydelle :( ?

Toisin kuitenkin kävi, ja Cedric osoitti olevansa todellista selviytyjäainesta: kun kipsi otettiin vihdoin pois, näytti raaja röntgenkuvissa jo lähes parantuneelta, eikä nivelkään ollut jäykistynyt kipsissä kovin pahasti. Tottakai koiran kaikki lihakset olivat täysin surkastuneet, ja takaraajojen luut törröttivät silminnähden. Raaja oli kipsissä kasvaessaan hieman vääntynyt, ja selkä ja muut raajat olivat olleet kovilla kannatellessaan ja tasapainotellessaan koiran painoa. Karva ja iho olivat kärsineet kipsistä, mutta kumma kyllä, iho ei ollut tulehtunut kipsin alla kosteana muhiessaan ja leikkaushaavakin oli parantunut hienosti. Cedric oli osoittautunut todella elinvoimaiseksi ja vastustuskykyiseksi sissiksi! Siitä alkoi parin kuukauden mittainen varovainen kuntoutusohjelma, aluksi päivittäisillä hihnalenkeillä olohuoneessa. Kun kävimme eläinlääkärillä viimeisellä tarkastuskäynnillä, oli tulla tippa linssiin, kun eläinlääkäri kysyi, että mikä jalka se olikaan murtunut, kun hän ei sitä huomaa... Kaikkien asianosaisten mielestä kyseessä oli todellinen ihmeparantuminen! Ei voinut muuta kuin ihmetellä tuon pienen koiran elinvoimaisuutta ja parantumiskykyä.

Nykyään Cedric ravaa, juoksee ja hyppii niin vauhdikkaasti, kuin vain pinsu sen osaa! Tietenkään koiran selkälinja tai takakulmaus eivät ole palautuneet ennalleen, mutta ovat edelleenkin niin hyvät, ettei näyttelytuomareilta ole tullut moitteita. Muutenkin voi vaan arvailla, miten epäsuotuisasti nämä olosuhteet ovat vaikuttaneet kasvavan pennun fyysiseen kehitykseen. Silti Cedricistä on kehittynyt komea, kaunisliikkeinen ja harmoonisesti rakentunut uros.

Myös Cedricin psyyke on kestänyt nämä rankat vastoinkäymiset ihmeellisen hyvin. Vaikka hän joutui täysin eristyksiin kesken tärkeimmän henkisen kehityksen vaiheen, Cedric on vieläkin erittäin avoin, sosiaalinen, rohkea ja iloinen kaveri, joka suhtautuu kaikkeen uuteen ja ihmeelliseenkin luottavaisin mielin ja ennakkoluulottomasti :). Koira on luonteeltaan erittäin tasapainoinen, hermorakenteeltaan hyvä ja keskittymiskykyinen, silti vietikäs ja rodunomaisen temperamentinen, erinomainen harrastuskoira siis :). Edes juoksuisen nartun läsnäolo ei tunnu tämän kaverin harjoittelua häiritsevän! Lisäksi Cedric on erittäin älykäs, nopea oppimaan ja hyvin tottelevainen pieni mies, sekä varsin vähähaukkuinen kääpiöpinseri. Cedric oppi hyvin nuorena sisäsiistiksi. Kun hänellä oli kipsi jalassa, Cedric oli kuitenkin pakotettu tekemään tarpeensa sanomalehdelle, koska hän ei saanut kävellä. Kipsinpoiston jälkeen Cedric ei ole enää kertaakaan tehnyt tarpeitansa sisälle.

Tämän nuoruusiän tapaturman takia päätin varmuuden vuoksi hylätä suunnitelmat Cedricin agilityharrastuksesta, vaikka koirasta olisi lajiin ollut sekä henkisten että fyysisten ominaisuuksiensa ansiosta keskivertokääpiöpinseriä enemmän. Poika on kyllä saanut lääkäriltä terveen paperit, mutta noinkin vakava vamma ei voi mielestäni olla jättämättä jälkiään koiraan. En halua ottaa Cedricin hyvinvoinnin suhteen pienintäkään riskiä, vaikka poika itse onkin innokas hyppimään ja juoksemaan maastoon päästessään. Periaatteeni on myös aina ollut, että koiralajeja "harrastetaan koiran kanssa, ei koiran kustannuksella", vaikka tätä näkeekin valitettavan usein koiraharrastuspiireissä ja jopa kääpiöpinseriharrastajissa, kun omistajan kunnianhimo ajaa koiran hyvinvoinnin edelle :(. Niinpä päätin heittää omat harrastushaaveeni syrjään ja valita Cedricille jotain turvallisempaa tekemistä mielenvirkistykseksi. Onneksi Cedricin koulutettavuus ja henkiset ominaisuudet ovat olleet niin hyvät, että rahkeet ovat riittäneet myös tottelevaisuusharrastukseen. Ensimmäinen etappi tuli saavutettua, kun Cedric suoritti hyväksytysti Palveluskoirien Käyttäytymiskokeen, eli BH-kokeen, 2-vuotissynttäreitään seuranneena päivänä. Tätä ennen tämän kokeen ovat onnistuneet suorittamaan hyväksytysti vain kaksi suomalaista kääpiöpinseriä, joista yksi on Cedricin isomummu, meidän muorimme Etta. Eipä siis omena tosiaankaan putoa kauas puusta, ja pojasta polvi senkun parani! :D Cedric on myös osallistunut kaksi kertaa Toko-kokeeseen, erinomaisin tuloksin, ja luokkavoittoon johtaneen ykköspalkinnon myötä Cedricillä on osallistumisoikeus Tokon avoimeen luokkaan.

Kiitokset Mia Mäkelälle oheisesta hienosta onnittelukortista Cedricille hyväksytysti suoritetun BH-kokeen johdosta!

Cedric on myös erittäin tervevaistonen siitosuros, joka tunnistaa nartun tärppipäivät ja osaa sitten liehitellä neitokaista kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ;). Cedric on myös osoittautunut erinomaiseksi periyttäjäksi, jonka parhaat ominaisuudet näkyvät selkeästi hänen ensimmäisessä Pinserella's-pentueessaan. Tämä huippusukuinen herra onkin tarjoutunut sulhoksi hyväluonteisille, rodunomaisille ja terveille tyttösille. Hänellä on useita pentueita Suomessa ja maailmalla, ja koska en halua tukea uroksillamme ns. matadorijalostusta, on hänen jalostuskäyttöänsä suuresta kysynnästä huolimatta rajoitettu tarkasti. Nyt kun pojalla on Suomessa pian 7. hyvästä yhdistelmästä oleva pentue, hänen hyvän luonne- ja ulkomuotoperimänsä jatkuvuus on varmistettu. Cedriciä on kysytty yhteensä 16 pentueen isäksi, mutta koska ns. matadorijalostus on lyhytnäköistä ja tekee rodulle pitkällä tähtäimellä hallaa, olin alusta alkaen päättänyt rajoittaa Cedricin jalostuskäyttöä kotimaassa, jotta yhden koiran perimä ei vaikuta liikaa Suomalaisessa kääpiöpinserikannassa, vaikka se kuinka hyvä koira onkin. Aion ehdottomasti noudattaa Suomen Kääpiöpinserit ry:n uroslistan jalostussuosituksia, joita olin itse mukana laatimassa, eli max. 45 pentua koiran eliniän ajan. Suotavaa olisi, että muutkin urostenomistajat noudattaisivat samaa, vastuullista periaatetta rodun pitkän tähtäimen geenipoolin laajuutta silmällä pitäen. Cedric on joskus tulevaisuudessa tarkoitus kastroida, jotta hän voi täysillä nauttia elämästään meidän narttukoiriemme seassa, eikä joudu enää juoksujen aikana öiksi häädetyksi makuuhuoneestani, missä koiramme nukkuvat kaikkein mieluiten :).

Ulkomuodoltaan Cedric on erittäin ryhdikäs ja sopusuhtainen, hyvän kokoinen (n. 30,5cm) ja vahvaluustoinen uros, jolla on vahva, jalosti kaartuva niska, pitkä kaula sekä vahva ja suora selkä. Tällä uroksella on hyvät pään ja rungon mittasuhteet, ikäisekseen syvä ja leveä rintakehä sekä vetävät liikkeet. Cedricilla on erinomainen pää, jossa yhdensuuntaiset ja suorat linjat, suora kallo, vahva kuono-osa sekä kaunis ilme. Korvat ovat erittäin vahvasti pystyssä (ei näkyvää taitekohtaa tai korvanlehden heilumista). Purenta on virheetön, ei hammaspuutoksia. Turkki on kauttaaltaan erittäin tiheä ja väritys hyvä.

Cedric pentuna / Cedric as a puppy